Jurnal urban | Factura la decont: 56 miliarde pentru 14 zile de carantină

De Gabriela Popa 03 Mai 2020, 09:29 Editorial

Atât trebuie să plătească statul român pentru 14 zile de carantină pentru cele 13.302 de persoane aflate acum în carantină instituționalizată!

Ministerul Sănătățiiii a publicat în luna martie un proiect care prevede decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei, în contextul evoluţiei COVID-19 în ţara noastră.

Spațiile pentru carantină unde trebuie să stea timp de 14 zile cei care vin din zone roșii, trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime: accesul în incintă să fie controlat; să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule; să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor; să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie; să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie; să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu; să aibă acces la internet; să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate; să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase.

În spațiile pentru carantină trebuie să se asigure tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie (minimum două rânduri de lenjerie per pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (două pijamale per persoană şi două perechi de papuci de unică folosinţă), mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg.

Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

În privința asigurării meselor în această perioadă, persoanele aflate în carantină trebuie să beneficieze de hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor care aparţin unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.

Masa se va servi în cameră, cu tacâmuri și veselă de unică folosință. Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte să fie spălate.

Conform proiectului, pentru fiecare persoană aflată în carantină, statul va aloca 300 de lei pe zi, astfel:

- 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate

- 70 de lei pe zi per om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

În condițiile în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorități, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat.

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative.
Tratamentele primite de oamenii aflați în carantină pentru afecţiuni preexistente se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, care atestă afecţiunea medicală pentru care au primit tratament.
Cam acestea sunt regulile.

De la începutul acestei pandemii, statul român a cheltuit de la buget sute de miliarde de lei ca să asigure condiții bune pentru aceste persoane. Din păcate, mulți au ales să "răsplătească" aceste eforturi cu distrugerea spațiilor în care au locuit. Zilnic apar imagini cu camere devastate după plecarea acestora. Răzvrătirea celor care au locuit acolo în condiții decente şi GRATIS nu o înțeleg.

Să facem un calcul simplu:
Conform ultimei informări a Grupului de Comunicare Strategică de ieri, pe teritoriul României sunt în carantină 13.302 de persoane. Dacă statul plătește 300 lei pe zi înmulțit cu 14 rezultă suma de 4.200 lei adică 42 milioane lei vechi de persoană.
Înmulțind 4.200 lei cu cei 12.060 iese fabuloasa sumă de 55.868.400 lei adică aproape 56 miliarde lei noi.

Noi, plătitorii de taxe și impozite din România, şi nu numai am asigurat până acum la bugetul de stat suficienți bani ca statul să aibă pentru a le asigura condiții decente în care să stea și să mănânce gratis.
Pentru noi, cei care acum îngroşăm rândul șomerilor, și care până acum am plătit taxe și impozite la buget, statul se face că ia măsuri.
Și pentru ce? Ca ei să distrugă și să arunce mâncarea? Sau să se ia la bătaie cu paznicii unităților hoteliere pentru alcool??? Sau chiar să fugă din aceste locuri sfidând orice lege şi riscând să îi îmbolnăvească și pe alții?
Pentru cei care fug și sunt prinși s-a luat mai târziu măsura de a-i duce iar în carantină dar pe banii lor.
Cei care fug din spitale în plin tratament au vreun respect pentru medici sau pentru statul român care plătește tot?
Chiar dacă li se aplică amenzi, câți le vor plăti? Își va recupera statul român banii cheltuiți?
Nu! Sigur că nu!
Rămâne la final întrebarea: ne vom mai vindeca vreodată de ură și prostie? Că de Covid sigur da...Mai devreme sau mai târziu!

 

Autor Gabriela Popa 03 Mai 2020, 09:29 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii